Projekt WŁĄCZ ŚWIADOMOŚĆ

Wierzymy, że wiele barier wynika z braku świadomości na potrzeby innych. Dlatego przez organizację dwukrotnej edycji projektu „Włącz Świadomość” oraz uczestnictwo w wydarzeniach kulturalnych staraliśmy się pokazać, że każdy z nas ma podobne potrzeby i umiejętności.

WŁĄCZ ŚWIADOMOŚĆ - edycja 2015

Celem pierwszej edycji było zwiększenie dostępności lokali gastronomicznych mających 1-2 stopnie dla osób niepełnosprawnych. Uświadamialiśmy i pokazywaliśmy właścicielom lokali, że osoby na wózkach chcą korzystać z barów, restauracji itp., i by im to umożliwić wystarczy zakup rozkładanej rampy by osoba na wózku mogła po niej wjechać i pokonać 1-2 stopnie by wejść do lokalu. Podczas rozmów z właścicielami lokali, przeprowadzonych ankiet okazało się, że powodem braku dostępności jest brak wiedzy na temat rozwiązania problemu. W trakcie projektu w lokalach odbyły się eventy np. wspólną grę w boccię, wieczór poezji osób niepełnosprawnych oraz koncert. Zorganizowaliśmy też dwa konkursy – pierwszy na lokal, którego dostępności chcą najbardziej osoby niepełnosprawne, drugi na zdjęcie przedstawiające aktywność osoby niepełnosprawnej. W konkursie dla lokali wszystkie biorące w nim udział lokale otrzymały dzwonki bezprzewodowe umożliwiające osobie niepełnosprawnej poprosić obsługę o pomoc w wejściu. A lokal, którego dostępności najbardziej chciały osoby niepełnosprawne wygrał rozkładaną rampę.

Zagraj z nami  Boccię – galeria Pestka

Wieczór poezji osób niepełnosprawnych – kawiarnia Kamea

Gala projektu Włącz Świadomość – restauracja Mollini

WŁĄCZ ŚWIADOMOŚĆ - edycja 2017

Celem drugiej edycji było zwiększenie oferty kulturalnej Poznania oraz pokazanie, że osoby niepełnosprawne są pełnowartościowymi artystami prezentującymi wysoki poziom artystyczny. W trakcie projektu zorganizowaliśmy 5 wydarzeń kulturalnych m.in.: występ stand’upera Jacka Nocha i koncert zespołu Orkiestra Prowincjonalna, koncert niepełnosprawnych artystów oraz zespołu Gospel Joy, a także spotkania podróżnicze.

Ogarnij to śmiechem – występ stand’upera Jacka Nocha i koncert zespołu Orkiestra Prowincjonalna – Nowa Gazownia

Jak w 50 dni przemierzyć Europę maluchem! – spotkanie podróżnicze w kawiarni Cafe Misja

Z harfą przez wieki – spotkanie muzyczne w kawiarni Cafe Misja

Świateczne granie z Wózkowiczami – koncert niepełnosprawnych artystów i zespołu Gospel Joy – klubokawiarnia Meskalina