Misją Fundacji Wózkowicze jest przełamywanie stereotypów dotyczących osób niepełnosprawnych. Zachęcanie i motywowanie ich, aby wychodzili z domu, rozwijali swoje pasje i żyli normalnie, tak jak osoby pełnosprawne.

Uświadamiamy, że niepełnosprawny nie znaczy gorszy.  Budujemy pozytywne relacje.

Integrujemy i łączymy osoby na wózkach z resztą społeczeństwa, tak aby by były one obecne w życiu codziennym bez względu na swoje możliwości czy ograniczenie. Pokazujemy, że niczym się od siebie nie różnimy, a ograniczenia są tylko w naszych głowach.

Fundacja Wózkowicze jest organizacją pozarządową, której celem jest działalność na rzecz osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach ich rodzin i przyjaciół. Powstała w marcu 2016 roku z inicjatywy Agnieszki i Sebastiana – osób poruszających się na wózkach z dużym doświadczeniem w pracy na rzecz osób niepełnosprawnych i społeczeństwa obywatelskiego, inicjatorów i twórców wielu akcji społecznych i uświadamiających.

Pięknie dziękujemy wszystkim, którzy angażują się w działania Fundacji Wózkowicze, oraz pomoc w rozwiązywaniu problemów osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Mamy nadzieję, że tak jak dla nas, tak i dla Państwa radością jest wspólne budowanie świata bez barier.

Z pozdrowieniami

Agnieszka Kubicka i Sebastian Mankiewicz